Program Lestari Ilmu untuk pelajar-pelajar STPM telahpun diadakan pada 10 hingga 12 September 2020 bertempat di The Jerai Hill Resort Gurun Kedah. Pengisian program pelajar-pelajar STPM untuk tahun ini diisi dengan kerohanian dan sahsiah diri peserta-peserta serta hala tuju selepas tamat pengajian. Perlaksanaan program ini juga mengikut SOP yang ditetapkan dengan hanya membenarkan 40 orang peserta sahaja.

Tujuan mesyuarat diadakan adalah untuk membincangkan masalah yang dihadapi oleh penyewa Kedah Halal Park dengan pihak JAS.

Selain itu, Pihak JAS turut memberi penjelasan mengenai prosedur-prosedur yang ditetapkan oleh JAS.

Antara cadangan dari pihak JAS ialah sebelum Surat Perjanjian ditandatangani antara Penyewa dan PKNK, pihak pengurusan KHP perlu memaklumkan kepada penyewa supaya melengkapkan dahulu borang permohonan dengan JAS bagi memudahkan urusan utk mendapatkan lesen MPSP.

Mesyuarat ini di pengerusikan oleh Ketua Pegawai Operasi, PKNK Tn Hj Syed Yussof Bin Syed Othman, Pengurus Unit Keusahawanan, Puan Hanisah Binti Baharum, Jurutera PKNK, Puan Puteri Yulianty Binti Samsudin Juruteknik, En Malik Bin Samsuddin dan En Aidil mewakili kontraktor KHP. Manakala Jabatan Alam Sekitar diwakili oleh En Saffinee Bin Sulaiman

Mesyuarat diadakan selaras dengan Pelan Strategik Kumpulan PKNK 2019-2023 bertujuan membincangkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) dan halatuju Syarikat Kumpulan PKNK. Mesyuarat dibentangkan dengan pencapaian prestasi KPI tahun 2019 dan sehingga sukuan kedua tahun 2020 melibatkan 11 buah syarikat di bawah Kumpulan PKNK.

Dalam mesyuarat ini YBhg Dato' Ketua Eksekutif PKNK telah menyampaikan amanat dan hasrat PKNK serta hasrat pihak Kerajaan Negeri Kedah agar Syarikat-Syarikat di bawah Kumpulan PKNK dapat mengoptimakan keuntungan. Walaupun pandemik Covid-19 telah memberi impak ke atas pendapatan syarikat, namun beberapa tindakan telah diambil oleh pihak syarikat bagi meminimakan kesan tersebut.

Majlis pada hari ini adalah bertujuan untuk meningkatkan keberkesanan kutipan zakat di dalam Kumpulan Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) yang mana sebelum ini, PKNK dan anak-anak syarikat PKNK yang berkemampuan, telah menunaikan kewajipan berzakat dengan membayar zakat perniagaan kepada Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK). walaubagaimanapun, pembayaran zakat perniagaan ini dilakukan secara berasingan dan tidak dilaksanakan secara berpusat atau secara berkumpulan di bawah PKNK.

Melalui pelantikan sebagai agen kutipan zakat ini, satu kerjasama strategik dapat diwujudkan di antara kumpulan pknk dalam melaksanakan program-program agihan semula zakat dalam kumpulan pknk dan seterusnya mengeratkan lagi persefahaman dengan LZNK yang mana akan memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak seterusnya dapat memberi sumbangan yang lebih signifikan kepada kerajaan serta rakyat negeri kedah.

ketua pegawai operasi PKNK serta ketua pegawai eksekutif bagi 9 buah syarikat kumpulan PKNK telah menyerahkan replika cek bayaran zakat kepada ybhg Dato Ketua Pegawai Eksekutif PKNK dan seterusnya menerima sijil muzzakki daripada ybhg Ketua Pegawai Eksekutif LZNK.

seterusnya ybhg Dato' Ketua Pegawai Eksekutif PKNK menyerahkan replika cek bayaran zakat Kumpulan PKNK berjumlah RM1,513,575.37 kepada Ybhg Ketua Pegawai Eksekutif LZNK

Majlis ini telah diadakan pada 4hb Ogos 2020, jam 8.30 malam bertempat di Perkarangan Menara Alor Setar dan telah dirasmikan oleh YAB Menteri Besar Kedah. Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Perbanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) Y.Bhg Dato Hj Abdul Rahman bin Abdullah, Ketua Pegawai Operasi Tn Hj Syed Yussof bin Syed Othman dan Puan Hajjah Hanisah binti Baharum, Pengurus Unit Keusahawanan.

Program ini merupakan kolaborasi di antara Yayasan Seni Karya Prihatin Malaysia dan PKNK bertujuan membantu mempromosi produk-produk usahawan bumiputera dan produk-produk Kedah Halal Park (KHP), dimana separuh daripada jualan produk kedai Mak Cun adalah produk KHP.

Kepada semua warga Kedah yang ingin membeli produk-produk KHP dan bumiputera boleh berkunjung ke Kedai Mak Cun Anjung Orang Kita yang telah dibuka di Menara Alor Setar.