9 Februari 2022, Yan - Puspanita PKNK dengan kerjasama Unit Komunikasi Korporat PKNK telah menganjurkan Program CSR (Corporate Social Responsibility) PKNK iaitu Majlis Penyerahan Bantuan Zakat Perniagaan PKNK Dan Peralatan Persekolahan Kepada Anak-Anak Tabika KEMAS. Kerjasama baik antara Tabika KEMAS dan Puspanita PKNK dapat dilihat sebagai satu kejayaan yang sangat positif dalam usaha membantu masyarakat yang terpinggir dan yang amat memerlukan bantuan.

Program CSR sebegini diwujudkan atas dasar untuk membantu dan memberi sumbangan kepada pelbagai pihak penerima samada institusi pengajian, sekolah mahupun golongan yang memerlukan, dengan harapan sedikit sebanyak dapat membantu mereka dalam pembelajaran dan kehidupan seharian.

PKNK berbesar hati menyumbang sebanyak RM2000.00 sahaja kepada Tabika KEMAS, RM100.00 setiap seorang kepada 40 waris pelajar dan peralatan persekolahan kepada anak-anak pelajar Tabika KEMAS bernilai RM100.00. Majlis ini telah dirasmikan oleh Pengerusi Puspanita PKNK, YBhg. Datin Noor Hayati Binti Ismail dan turut dihadiri Timbalan Pengerusi, Puan Anita Binti Salleh serta Ahli-Ahli Jawatankuasa Puspanita PKNK.

Satu (1) sesi perjumpaan telah dianjurkan oleh Bahagian Keusahawanan dengan kerjasama Japan International Cooperation Agency (JICA), Obihiro Chamber of Commerce and Industry (OCCI) dan Unit Pembangunan Usahawan Kedah (UPUK). Sesi perjumpaan ini berjaya mengumpulkan seramai 16 orang usahawan dibawah program Kedah Food Valley (KFV).

Sesi perjumpaan tersebut bermula dengan ucapan aluan oleh Puan Hajah Hanisah binti Baharum, Pengurus Bahagian Keusahawanan PKNK dan diikuti oleh penyampaian ucaptama oleh Yang Berhormat, Tuan Azman bin Nasrudin, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Pengangkutan dan Industri Utama yang juga merupakan Pengerusi bagi program KFV.

Selain itu, para peserta diberi taklimat berkenaan dengan keseluruhan program dan agenda-agenda bagi tahun 2022 dan 2023 oleh Encik Qomarul Ariffin bin Mohd Ali, penyelaras projek Japan International Cooperation Agency (JICA) untuk Obihiro Chamber of Commerce & Industry (OCCI). Sesi perjumpaan tersebut berakhir dengan sesi perbincangan yang dikendalikan oleh Encik Roslan bin Mohamed, Penyelaras Unit Pembangunan Usahawan Kedah (UPUK).

Halal Business Success Example and Tokachi’s Tourism; Tourism Industry in Tokachi & Obihiro Tourism Convention Association Initiatives, Good Examples of Agrotourism And Good Examples of Hands-On Experience Based Tourism 

 

Satu (1) sesi latihan telah diadakan anjuran bersama Bahagian Keusahawanan, Japan International Cooperation Agency (JICA) dan Obihiro Chamber of Commerce and Industry (OCCI) dibawah program Kedah Food Valley (KFV).

Bagi sesi bulan ini, para peserta diberi pendedahan berkenaan dengan produk-produk halal yang diusahakan oleh daerah Tokachi, Jepun. Slot pertama telah dibentangkan oleh Encik Higashi yang merupakan wakil dari syarikat Yotsuba. Syarikat yang menghasilkan produk-produk tenusu seperti susu dan keju itu merupakan syarikat yang pertama yang mempunyai sijil HALAL. Syarikat tersebut menggunakan susu dari daerah Hokkaido sebelum diproses di kilang mereka yang terletak di Tokachi. Produk-produk mereka juga dipasarkan di pasaraya-pasaraya seluruh Jepun. Sementara itu, Encik Hiroyuki Komano yang merupakan Presiden syarikat Tokachi Seika pula menghasilkan produk manisan halal. Menariknya, antara produk yang dihasilkan adalah kuih “wagashi” yang dieksport ke Malaysia dan boleh didapati di pasaraya-pasaraya AEON seluruh Malaysia. Syarikat yang ditubuhkan pada tahun 2012 di perkampungan Nakasatsunai itu menggunakan teknik pembekuan dalam proses mengeksport “wagashi” tersebut selain daripada menggunakan bahan-bahan yang halal. Tambahan lagi, syarikat ini mengambil rakyat Malaysia untuk bekerja sebagai pekerja kawalan kualiti bagi memastikan kualiti “wagashi” keluaran mereka adalah halal dan terjamin. Mereka juga berhasrat untuk membuka satu kilang khas bagi menghasilkan lebih banyak produk halal yang bukan sahaja untuk dieksport ke luar negara seperti Indonesia dan negara-negara Timur Tengah, tetapi juga didalam negara Jepun sendiri atas permintaan yang semakin tinggi terhadap produk halal.

Selain itu, slot kedua pula membincangkan aktiviti pelancongan yang terdapat di daerah Tokachi. Slot yang dibentang oleh Encik Sakurai, Sekretariat Agung Pusat Konvensyen Pelancongan Obihiro, menceritakan tentang tempat dan aktiviti tarikan utama bagi daerah itu yang merangkumi aktiviti pelancongan dalam taman, pertanian dan gastronomi. Tokachi merupakan daerah yang tidak bersalji walaubagaimanapun, suhu di daerah itu mampu mencecah sehinga -20ºC terutamanya pada bulan Januari dan Februari. Ketika musim sejuk, bandar Toyokoro yang terletak berhampiran dengan pantai akan mengalami fenomena unik yang dikenali sebagai “Jewellery Ice”. Kejadian ais batu yang jernih berkumpul di persisiran pantai itu kelihatan seperti kaca dan merupakan antara tarikan di musim sejuk.

 Pelancongan dalam taman merupakan satu bentuk pelancongan yang kian berkembang yang melibatkan seseorang individu untuk melawat taman botani dan tempat-tempat yang memaparkan kehidupan tumbuhan tempatan. Di Hokkaido, usaha kerajaan yang paling menonjol dalam pelancongan taman ialah “Hokkaido Garden Path”. Taman ini dipenuhi dengan pelbagai tumbuhan dan flora yang menarik untuk tatapan pengunjung. Taman yang kedua pula ialah “Tokachi Hills”, yang terletak di bandar Makubetsu. Taman ini menggunakan konsep taman tema bunga-bungaan, makanan dan pertanian. Taman ini mempunyai sembilan (9) kawasan yang berbeza termasuk taman herba, taman bunga ros dan taman alfresco. Pengunjung boleh menikmati sajian yang dihasilkan menggunakan tanaman dan tumbuhan yang berada di taman tersebut disamping mendapatkan cuka herba buatan, cenderamata dan sayuran yang dijual di sana.

Pelancongan pertanian adalah aktiviti atau pengalaman yang melibatkan pertanian secara langsung seperti percutian di ladang, menuai tanaman, memerah susu lembu dan membuat keju. Syarikat Itadakimasu yang ditubuhkan pada tahun 2013 telahpun menjalankan kerjasama dengan petani tempatan bagi menawarkan lawatan dan aktiviti yang unik yang fokus kearah pertanian khususnya di Tokachi. Selain itu, ladang Oono “COWCOW Village” yang dibina sejak tahun 1986, terletak di bandar Memuro menempatkan ratusan ekor lembu yang diternak dengan menggunakan makanan sihat dan bebas dari bahan pengawet. Disana, pengunjung boleh menikmati santapan di restoran yang menawarkan pemandangan keseluruhan ladang itu. Pada tahun 2010 pula, ditengah-tengah ladang yang dimiliki oleh seorang wanita bernama Nojima-sanchi, terdapat sebuah restoran yang dikelilingi oleh pemandangan flora yang indah. Restoran yang terletak berhampiran dengan lapangan terbang Obihiro itu merupakan antara lokasi pilihan pengunjung untuk berehat sambal menikmati sajian yang disediakan khas menggunakan bahan-bahan tempatan.

Tambahan lagi, Tokachi turut menyediakan pelbagai tempat atau tapak perkhemahan untuk pengujung. Antara tapak yang paling popular yang telahpun mendapat sambutan bagi beberapa tahun ini adalah “Snow Peak Tokachi Poroshiri Campfield”. Tapak yang terletak di kaki gunung Hikada itu dijalankan oleh syarikat Snow Peak, iaitu pengeluar terbesar peralatan outdoor. Bagi penggemar basikal pula, terdapat satu kawasan yang dinamakan “Tokapuchi 400” iaitu laluan sepanjang 400km yang direka khas untuk mereka membuat kayuhan. Laluan khas itu juga diangkat sebagai “Japan’s National Cycle Routes”.

Sauna adalah sebuah bilik kayu yang diisi dengan suhu sekitar 70ºC hingga 100ºC untuk pengunjung berehat. Namun, yang menjadi tarikan disana ialah bilik sauna mereka yang dihasilkan dengan menggunakan tong wain yang membuatkannya unik. Pengunjung juga tidak ketinggalan untuk menyaksikan “Banei Horse Racing” yang merupakan satu-satunya perlumbaan kuda yang melibatkan kuda Banba berlari sejauh 200 meter sambil membawa kereta luncur besi di belakang mereka.

24 Januari 2022, Isnin - Bahagian Pentadbiran & Pembangunan Sumber Manusia telah menjalankan Program Sesi Penerangan Fungsi DANA WAJAR kepada warga kerja PKNK pada 24 Januari 2022 (Isnin) bertempat di Dewan Ukir, Tingkat 4, Wisma PKNK yang bermula pada jam 3:00 petang. Sesi penerangan ini disampaikan oleh Ustaz Shahrir Long dan En Salime bin Ar Azmi bertujuan untuk menerangkan tentang fungsi Program Dana Wang Jariah (DANA WAJAR) yang diuruskan oleh Yayasan Islam Negeri Kedah. DANA WAJAR diwujudkan untuk melaksana dan merealisasikan tanggungjawab social, pembangunan ummah dan penyediaan kemudahan untuk manfaat masyarakat sejagat. Program ini adalah suatu hasrat murni daripada Kerajaan Negeri Kedah yang memberi libatsama kepada masyarakat untuk menyalurkan sumbangan amal jariah berbentuk sedekah. Sesi penerangan ini juga turut dihadiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif PKNK, YBhg. Dato’ Hj. Syed Yussof bin Syed Othman dan Pengurus Kanan PKNK.

19 Januari 2022 (Rabu)- Satu perbincangan bagi Pembangunan Projek Manual Korporat Kumpulan PKNK telah diadakan pada jam 10.00 pagi bertempat di Akademi PKNS Sdn. Bhd., Laman PKNS, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.  Mesyuarat ini dihadiri oleh Ahli-Ahli Jawatankuasa Manual Korporat Kumpulan PKNK dan Konsultan dari Akademi PKNS.

Manual Korporat Kumpulan PKNK merupakan satu dokumen tadbir urus korporat yang mengandungi polisi dan manual tadbir urus syarikat berhubung pengurusan dan pentadbiran Syarikat Kumpulan PKNK dan subsidiarinya bagi memastikan ia dilaksanakan mengikut fungsi yang disasarkan oleh PKNK.

Perbincangan awalan ini adalah meliputi Penentuan Skop Bengkel Pembangunan Manual Tadbir Urus Korporat Kumpulan PKNK, Pemilihan Peserta Bengkel, Penentuan Tarikh-Tarikh Aktiviti dan Pelaksanaan, Keberhasilan Aktiviti-Aktiviti dan Pelaksanaan serta Hal-Hal lain yang berkaitan dalam proses penyediaan dokumen tersebut.

Perbincangan awalan ini diadakan adalah untuk memastikan pembentukan polisi dan manual yang standard dapat dibangunkan secara menyeluruh dan membolehkan pengawasan terhadap prestasi dan pelaksanaan dasar tadbir urus Syarikat Kumpulan PKNK dan subsidiarinya dapat diuruskan dengan cekap dan lebih berkesan.